Turku-Pesiksen Nuorisoklubilaiset koolla Turussa

20.8.2017

90-luvulla seurassamme toimi aktiivinen nuorten ryhmä, joka oli mukana toteuttamassa sekä meidän seurassa että muiden seurojen nuorten kanssa yhdessä erilaisia kansainvälisiäkin tapahtumia.

Satu Mikolan aloittaessa alueen toiminnanjohtajana oli hänellä visio antaa nuorille vastuuta erilaisissa tapahtumissa. Niinpä seuroihin ensin perustettiin ns. Nuorisoklubit, jotka järjestivät omissa seuroissaan erilaisia toimintoja, kuten pesiskoulut ja pesisleirit ja turnaukset. Järjesttiin mm. talven laskettelumatkoja seuraväelle ja oltiin mukana Kajaanin Suurkisoissa.

Turussa nuoret olivat järjestämässä kansainvälistä Ung I Norden -tapahtumaa v. 1991 ja samaan aikaan myös ns. Kimppakivat, jossa oli mukana muiden alueiden nuorisoklubilaisia. Samana syksynä etelän koulutusmatkalle Rodokselle osallistuivat myös alueen Nuorisoklubilaiset eri seuroista.

Seuramme palkittiin v. 1991 SVUL Varsinais-Suomen piirin taholta Idearikkaasta seuratoiminnasta. Selvää on, että tämä oli seurausta nuorten valtavasta innosta olla mukana seuratoimintamme uudistamisessa. Seuran silloinen puheenjohtaja Pekka Aarnio antoi nuorille paljon vastuuta ja kannusti heitä tehtävissään. Valtakunnallisen nuorten Superteamin mukana osa nuorista lähti Japaniin asti pesistä opettamaan.

Pesiksen 70-v. Juhlavuonna 1992 kansainvälinen Young Leaders nuorisoseminaari Loimaalla  ja samana syksynä vuorossa oli valtakunnalliset Nuorisoklubipäivät = Huippu Meeting Turussa. Samana vuonna seuran Nuorisoklubi sai Pohjola -palkinnon 25000 silloista markkaa. Eli toimintaa arvostettiin suuresti myös valtakunnallisesti.

v. 1995 lanseerattiin valtakunnallinen pesäpalloliikkeen Nuoret Johtajat, Kärkietenijät ja oltiin mukana myös Nuorten Akatemiassa.

Nuorten siirtyessä opiskelujen perässä muille paikkakunnille, jatkui heidän toimet myös uusilla paikkakunnilla. Monet kehittivät itselleen työn pesiksen parista tai siihen läheisesti liittyen: mm. Makke Leppänen Sotkamon Jymyn nuorisopäällikkö ja Petrikki Tukiainen Uuraisilta Villinikkarit Oy:n toiminnanjohtaja. Mia Syysnummi työskenteli ensin Nuoressa Suomessa ja nyt edelleen nuorten parissa. Mikko-Jussi Laakso eteni Superpesistuomariksi ja hän toimii edelleen poikansa Onnin joukkueen valmentajana Pöytyällä. Pesiksen edistäjinä mm. Jenina Espola on ollut mukana järjestämässä Lahden harrastepesistä ja Sanna Hyvärinen toimii tällä hetkella Ruskon Pallon pikkujunioreiden vetäjänä. Krisu taas on mukana meidän omassa seurassa äffien tukena.

Kesän Suurleirillä Nuorisoklubilaisia oli edelleen mukana talkoissa samoin kun on ollut muissakin seuran suurtapahtumissa.

Kupittaan tapaamisessa nyt aikuiset klubilaiset kiittivät Satua ja minua saadessaan silloin olla mukana monissa jutuissa, joissa luotiin itseluottamusta ja uskallusta suuristakin vastuutehtävistä vastaamisesta. Elämän eväitä saatiin aikoinaan reppuun sellainen määrä, että niillä oli hyvä ponnistaa rohkeasti eteenpäin. Ja tietysti omassa kivassa ryhmässä oli mahtava olla, siitähän tämä tapaaminenkin omalta osaltaan kertoo. Elämänikäistä ystävyyttä, jossa pesis oli vain väline.

Hyvin näytti muuten pesistaidotkin olevan hallussa: porttiin osuttiin, pisteitä saatiin ja myös koppeja napattiin! Kiitos kun kävitte ja nähtiin, ehkäpä seuran 70-juhlavuonna 2019 tavataan uudelleen!