Turun C-pojat valtakunnan kahdeksansia

11.8.2015

Lauantai 25.7.2015. Lauantainen kesäpäivä alkaa kääntyä iltaan, kun Turun rautatieasemalle kerääntyy kymmenkunta mopoiässä olevaa miehenalkua vanhempineen. Pesäpallovarusteiden ohessa vaunuihin pakataan viikon vaatekerrasto, yöpymistarvikkeet ja henkilökohtainen reissulla tarvittava omaisuus. Mistä on kyse?

Konduktööri viheltää laiskanpulskeasti pilliinsä ja juna aloittaa matkansa kohti pohjoista. Turku-Pesiksen C-pojat ovat aloittaneet matkansa kohti pesäpallon valtakunnallista nuorisoleiriä, joka pelataan tänä vuonna Oulussa. Yö kuluu junassa makuuvaunussa energiaa keräten. Aamu valkenee vihdoin pohjoisessa, pojat astuvat ulos junasta venytellen jäseniään, ja ensimmäinen kysymys on: ”pellaakko nää pesistä?”. Leiri on valmis alkamaan.

Vajaa viikko tästä eteenpäin pelinjohtokaksikko Jesper Forsman ja Petri Hännikäinen kiittävät poikia panostuksesta ja hyvistä suorituksista. Sekä yksilönkehitys että joukkueena pelaaminen kehittyivät viikon aikana jälleen askelia eteenpäin, ja pelisuoritusten ohella muistoja kertyi niin Oulun kaupungista kuin sadoista leiriläisistäkin. Tuloksellisesti rahkeet olisivat pienellä onnella varmasti riittäneet vieläkin piirun verran kovempaan suoritukseen, mutta pelillisesti Turku-Pesiksen pojat esittivät paikka paikoin upeita suorituksia.

Leirin ensimmäinen ottelu oli ennakkoon ehkä kaikkein kovinta joukkuetta, ja myöhemmin mestaruuden puhtaalla pelillä voittanutta, Halsuan Toivoa vastaan. Nöyristelystä ei ollut tietoakaan kun ottelun alku kulki tasaisissa tunnelmissa, Turkulaisten kammeten jopa johtoon. Läpilyönneistä kimmokkeet olivat kuitenkin tässä ottelussa vastustajalle suotuisat, ja Halsuan pojat veivät avausottelun nimiinsä lukemin 4-7. Seuraavaksi oli vastassa ennakkoon myös lohkon kärkipäähän sijoitettu Tohmajärven Pomppu, joka yllätti turkulaiset aamupelissä lukemin 1-9. Kovan lyöntijoukkueena tunnettu Turku sisuuntui lounaalla kahdesta ensimmäisestä tappiosta ja aloitti totutun sisäpelijuhlan heti seuraavassa pelissä Ylivieskan Kuulaa vastaan. YK kaatui 11-4 ja ensimmäinen tärkeä voitto oli saavutettu. Maanantai-iltaan mahtui vielä yksi peli, kun illalla vastaan asettui vanha tuttu karsintasarjasta, PuMu Red. Helsinkiläiset joutuivat hurmoksessa pelanneen turkulaisjoukkueen mankeliin, ja ottelu päättyi lopulta Turku-Pesiksen poikien juoksujuhliin 16-5.

Tässä vaiheessa oli jo selvää että lohkosta tulee tasainen, ja kolmen joukkoon pääseminen ja sitä kautta puolivälieräpaikan saavuttaminen vaatii todellista venymistä. Tiistaiaamuna vastaan asettui Joensuun Maila. Tasaväkisen kamppailun ratkaisu nähtiin lopulta läpilyönneillä, kun kaksi JoMan läpilyöntiä sinetöivät ottelun itäsuomalaisille lukemin 8-2. Tiistain ainoa peli päättyi siis tappioon ja valmennuksella oli paljon aikaa pohtia uusia lääkkeitä tulevaan. Keskiviikon aamupeli oli tuttua Kankaanpään joukkuetta vastaan, ja hyvin levänneet Turkulaiset eivät antaneen pienintäkään mahdollisuutta KaMa:laisille rullaten 1-12 voittoon. Päiväpelissä vastaan asettui hyvin alkuleirin pelannut ja samoista sijoituksista kamppaileva, perinteinen Seinäjoen Maila-Jussit. Ottelun panokset näkyivät henkisessä latauksessa, ja etenkin Seinäjokisten henkinen kantti oli moneen otteeseen koetuksella. Tästä turun pojat saivat vain lisää virtaa ja iskivät jokainen vuoronperään palloa maisemiin. Ennakkoon tiukaksi taisteluksi povattu ottelu päättyi lopulta Turku-Pesiksen murskajaisiin peräti 1-18! Tässä vaiheessa lohkon tilanne oli todella jännittävä. Viimeisessä jatkopaikassa olivat tasapistein kiinni sekä Sotkamo, Joensuu että Turku. Tasapisteissä keskinäisten otteluiden tulokset ratkaisivat, ja kun Sotkamo oli voittanut Joensuun ja Joensuu Turun, joutuivat kannustusjoukot laskelmoimaan tulevaa Sotkamo-Turku peliä ja mahdollisia lopputuloksia myöhään yöhön.

Torstaiaamu valkeni Oulussa kauniina, ja poikien kilpasarjan alkulohkojen ratkaisut olivat käsillä. Turkulaiset saivat siis vastaansa ratkaisuottelussa ehkä sen kaikkein tunnetuimman pesäpallobrändin, Sotkamon Jymyn. Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä, mutta nöyristely loppui Turun toisella lyöntivuorolla, jossa läpilyönti avasi hienosti hanat. Samaan aikaan viereisellä kentällä Joensuun peli oli päättynyt JoMan voittoon, joten Joensuu varmistaisi paikkansa puolivälierässä mikäli Turku onnistuisi voittamaan Sotkamon. JoMan pojat saapuivatkin raivoisasti sinisiä kannustamaan kentän laidalle. Upeasti pelannut joukkue nousi tasatilanteesta peräti 8-1 johtoasemaan ennen Sotkamon viimeistä tasoittavaa. Sotkamo sai järjesteltyä heti tilannetta ja teki nopeat kaksi juoksua, jolloin ensimmäiset hikikarpalot vierivät jo kannustusjoukkojen ohimoilla. Turun ulkokenttä kesti kuitenkin upeasti paineet ja naulasi lopulta loppulukemiksi voiton Sotkamosta 8-3! Tässä kohtaa siis Joensuun pojat varmistivat tasapistein, keskinäisen ottelun tuloksella puolivälieräpaikkansa, ja muistivat siitä äänekkäästi turkulaisia kiittää! Turkulaisten kohtaloksi sinetöityi siis torstaipäivän osalta lopullisten sijoitusten maksimoiminen. Vastaan ristikkäisottelussa asettui b-lohkon Pattijoen Urheilijat. Pelin panokset olivat selvät: voitolla taisteltaisiin hienosti sijoista 7-8, ja häviöllä pykälää alempana sijoista 9-10. Ottelu alkoi jälleen tasaisissa tunnelmissa, mutta lopulta turkulaisten mainio ulkopeli kesti Pattijokisten hyökkäykset, ja kun omassa sisäpelissä pallo löysi jälleen tiensä läpilyönneiksi asti, onnistuivat pojat voittamaan jälleen yhden perinteisen pesäpallopitäjän loppulukemin 8-5. Perjantaille jäi siis sijoitusottelu sijoista 7-8, ja kukapa muu vastaan asettuikaan kuin jo kertaalleen kohdattu Kainuun kultajuna, Sotkamon Jymy. Pitkä leiri oli vaatinut veronsa molemmilta, eikä viimeisessä ottelussa nähty suurta urheilujuhlaa. Sotkamo oli kuitenkin päättänyt hakea revanssin, ja sen se myös sai voitettuaan ottelun lopulta ensimmäisen ottelun lukemin 3-8.

C-poikien mestaruuden vei lopulta Halsua finaalissa kaatunutta Kankaanpään Mailan ykkösjoukkuetta vastaan. Valtakunnallinen leiri Oulussa päättyi siis Turku-Pesiksen osalta kahdeksanteen sijaan, joka on turkulaisessa pesäpallossa hieno saavutus! Yksittäisten otteluiden voitot mm. Seinäjokea, Sotkamoa ja Pattijokea vastaan antavat varmasti pojille uskoa tulevaisuuden haasteisiin, missä ne ikinä sitten lienevätkään! Eikä ole tuulesta temmattu ajatus, että tämän joukkueen runko muodostaa tulevaisuudessa turkulaisen miespesäpalloilun rungon. Yksi asia kuitenkin on edelleen varmaa, näistä pojista kuullaan vielä!