Ravintoluennolta kotiin iltapalalle

1.2.2018Eilen iltana Alabaman nyk. Taito auditoriossa kävi vilkas keskustelu urheilijan ravintoasioista. Osallistujia oli lähes kaikista joukkueista ja myös vieraita lähiseuroista Merimaskusta ja Paimiosta.

Tilaisuuden avaussanat esitti Joseph Hollingworth painottaen oikeanlaisen ravinnon merkitystä varsinkin kasvavien lasten kohdalla. Sitten päästettiin irti FM, TtM laill. ravitsemusterapeutti Katja Mäkelä, joka esitteli itsensä ja kertoi myös taustojaan kahden urheilevan pojan äitinä, yhden Suomen parhaan miespesäpalloilijan Aleksi Mäkelän vaimona ja oman urheilutaustansa sukapalloilun parista. Katja on myös kerran aikaisemmin ollut meillä pitämässä luentoa samasta aiheesta.

Paikalla olevat n.70 nuorempaa ja vanhempaa kuulijaa seurasivat luentoa silmä tarkkana ja kysymyksiä alkoi sadella niin, että Katjalla oli kiire vastailemaan. Tilaisuuteen varattu kaksituntinen meni kuin siivillä tärkeän aiheen parissa.

Hiilihydraattien vaikutusta painotettiin todella, eli jotta jaksaa, pitää ehdottomasti syödä myös näitä. Tämän päivän sana proteiini on myös syytä pitää lautasella, sillä siitä saadaan rakennusaineita lihasten kasvamiseen. Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tärkeitä myöskin, eli kannattaa syödä paljon kasviksia ja vihanneksia ja hedelmiä. Osallistujia mietitytti esim. kasvisten keittäminen tai muu valmistustapa, että josko hyvät aineet sen myötä häviävät. Näin ei kuitenkaan ole laita. Eli smothiet ovat hyviä :) maustamaton rahka tai jugurtti ja siihen paljon marjoja ja pähkinää ja mitä nyt haluaa. Lautamallia suositeltiin käytettävän ja ruokailuja pitäsi olla päivän mittaan 3-5 tunnin välein.

Rasvoista puhutaan paljon, tärkeintä on käyttää ns. pehmeitä rasvoja, joita saa kasvikunnan tuotteista, pähkinöistä ja avocadosta. Pehmeät levitteet leivälle.

Aamupala päivän tärkein ateria kannattaa nauttia huolella, sen jälkeen pieni välipala, jos lounasaika on myöhäinen, sitten iltapäivällä jälleen välipala ja tämä onkin tärkeä varsinkin, jos treerit ovat ennen päivällistä. Päivällisen jälkeen vielä iltapala ja sen suuruutta kannattaa miettiä jo samana iltana, jos tietää, että aamulla tulee kiire ja  harjoituksia on tiedosssa jo aikaisin (esim. viikonloppuna). Säännöllinen ateriarytmi ylläpitää veren sokeritasapanoa, vähentää napostelua ja hallitsee nälän tunnetta.

Välipaloissa kannattaa olla tarkkana, etteivät ne sisällä liikaa sokeria eikä myös suolaa. Molempia toki tarvitaan, mutta käyttömäärät ylittyvät helposti nykyisillä "ns. herkuilla". Herkkujakin saa käyttää kohtuudella, mutta Mutakakku päivässä ei ole hyvä määrä :)

Juoda pitäisi myös pitkin päivää 1-1,5 l riippuen tietysti hikoilusta jne. Kannattaa juoda lasi maitoa ja lasi vettä joka ruokailun yhteydessä. Kofeiinipitoisia juomia kuten kahvi kannattaa säännöstellä.

Aiheesta löytyy lisää näistä linkeistä...  aiheesta oli paljon lisää, tämän tähän kirjaili Sirpa :)

Kiitos kaikille osallistujille vilkkaasta keskustelusta!

voit käydä kurkkimassa https://www.youtube.com/user/syohyvaa