Turkuun kaksi maailmanmestaria Pesäpallon World Cupista

31.7.2023

Suomi kultaa ja Sveitsi hopeaa naiset
Suomi kultaa ja Sveitsi hopeaa naiset
Suomi kultaa ja Australia pronssia naiset
Suomi kultaa ja Australia pronssia naiset
Kanada ensi kertaa kisoissa mukana
Kanada ensi kertaa kisoissa mukana
Suomi kultaa ja Australia hopeaa miehet
Suomi kultaa ja Australia hopeaa miehet
Australia hopeaa ja Saksa pronssia miehet
Australia hopeaa ja Saksa pronssia miehet
Suomi kultaa ja Saksa hopeaa seka
Suomi kultaa ja Saksa hopeaa seka
Ruotsi pronssia seka vastassa Sveitsi
Ruotsi pronssia seka vastassa Sveitsi

Lauantaina vietettiin kisojen palkintojenjakotilaisuus Hyvinkään Sveitsissä, jossa suuri osa joukkueiden jäsenistä oli majoittuneena. Tätä ennen tajolla oli monipuolinen ja maukas buffet-illallinen nälkäisille kisailijoille.

Pelejä pelattiin kolmessa sarjassa naiset, miehet ja seka ja luonnollisesti Suomen kaikki joukkueet saivat kotiin viemisenä kultamitalit kaulaansa.

Kisajärjestäjät joutuivat heti alussa haasteiden eteen, kun Pihkalassa oli ajateltu pelattavan kahdella kentällä, mutta tämä peruttiin turvallisuussyistä ja alkuaikataulua päästiin heti muuttamaan. Lisäksi Viron miesten joukkueen pelit jouduttiin poistamaan ohjelmasta, kun joukkue peruutti tulonsa viime metreillä. Torstaina osa peleistä pelattiin Riihimäellä ja siellä saatiinkin paikallisen seuran RPL toimesta käyntiin kunnon meininki musiikkien soidessa ja kuuluttajakin saatiin ääneen. Lauantaina otettiin vielä sekasarjassa käyttöön Martin hiekkanurmi ja sen jälkeen kaikki kiirehtivät Pihkalaan seuraamaan kisojen huipennusta. 

Kisoja ja niiden seuraamista osittain haittasi sateinen keli, mutta kaikki pelit saatiin kuitenkin pelattua ja lisäksi mukana oli naisten pari harjoitusottelua, jossa Suomen naiset opettivat kansainvälisiä vieraitaan pelin lomassa ja näin saatiin kaikille myös pelikokemusta. Kaikki joukkueet olivat myös seuraamassa ja ottamassa oppia naisten Superin ottelussa Tahko - Kempele, joka oli tiukka ja jännittävä taisto päätyen aina kotiutuskisaan saakka.

Kisoissa oli hyvä fiilis kaikesta huolimatta ja kannustuslaulut kiirivät kauaksi kaupungin melskeeseen. Omia joukkueita kannustettiin huudoin ja lauluin maskottien kanssa. Kisoihin oltiin tultu pelaamaan ja kaikki annettiin kentällä ja siellä nähtiinkin upeita suorituksia. Ensimmäisen kunnarinsa ikinä pelissä lyönyt aussi Mia muistaa varmasti tapahtuneen koko ikänsä käydessään soittamassa Tahkon kunnarikelloa. Luonnollisesti paikalle tultiin tapaamaan myös vanhoja ystäviä ja kilpakumppaneita sekä sukulaisia, joita oli saapunut otteluita seuraamaan sankka joukko. Hienoa oli huomata, että useassa joukkueessa oli mukana pelaajia jo toisessa tai kolmannessakin polvessa ja pelaajina oli paljon nuoria, joten tulevaisuus on taattu myös tulevissa World Cupeissa. Tällä hetkellä seuraava järjestäjä ei ole tiedossa, mutta selvinnee myöhemmin kesän aikana.

Kisoissa oli mukana ensi kertaa Kanadan joukkue, joka osallistui sekasarjaan. Joukkueen mukana olivat erikoisluvalla konkarit Suomen Eeva Kettunen ja Anne Aatola, jotka ovat molemmat pelanneet useissa kv. turnauksissa ja edustaneet myös aikanaan Turku-Pesiksen naisia. Heillä oli hyvä ote ohjatessaan Kanadan pelaajia ja selvää kehitystä pelien aikana olikin nähtävissä. Enkku oli molemmilla hyvin hallussa ja ohjeita ja neuvoja riitti jaettavaksi. Joukkue nautti silminnähden pelaamisesta ja toivottavasti näemme heidät myös tulevissakin kisoissa. Kentän laidalla oli ainakin jälkikasvua tulossa :)

Sveitsistä oli mukana kaikkiaan kolme joukkuetta ja riemu oli suuri, kun naisten sarjassa joukkue sijoittui hopealle. Samalla nousi varmaan naisten arvostus pelaajina. Joukkueen edustajan mukaan hopealla oli suuri merkitys koko Sveitsin yhteisölle ja kannustus olikin suurta lauantain palkintojenjakotilaisuudessa kuten koko turnauksen ajan.

Suomen joukkueissa oli mukana sopivä sekoitus vanhempia kisakonkareita ja uusia pelaajia. Tulokkaat menettivät sydämensä näihin kisoihin ja kertoivat, ettei heillä ollut mitään käsitystä siitä, miten upea tunnelma, fiilis ja yhteisöllisyys kisoissa oli. Jokainen oli valmis heti uuteen koitokseen missä tahansa maailman kolkassa. Tulevaisuus on siis meilläkin taattu .) Naisten pelinjohtajana toimi alueen jo eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja Satu Mikola, joka on moninkertainen kisakävijä ja maailmanmestari ja on myös edustanut Turku-Pesistä pelaajana sekä myöhemmin Superin pelinjohtajana. Apunaan hänellä oli Hyvinkään Tahkon Marjut Korhonen, jolla riitti kiireitä myös tyttäreidensä pesisleireillä :).

Itselleni katsojan ja kannustajan roooli hieman muuttui, kun repusta kaivoin pillin ja ryhdyin syöntönvalvojaksi. Toisenkin kerran pääsin samaan tehtävään sekä kerran 3-tuomariksi. Kirjurin ja taulutytön hommia sain tehdä myös muutaman :) kunnes saatiin pelit tulospalveluun. Oli toki kiva olla auttamassa ja tekemässä ja samalla sai tutustua uusiin ystäviin. Onneksi Suomen joukkueen jäsenet olivat myös auttamassa eri tehtävissä.

Mitalistit:

Naiset : 

1. Suomi       2. Sveitsi        3. Australia

Miehet :

1. Suomi       2. Australia     3. Saksa

Seka :

1. Suomi       2. Saksa         3. Ruotsi